September 2021 - september 2022

Samentuin Puithoek

Diverse groenten. Diverse mensen.

220304 Groepsfoto2

Avansa slaat samen met buurtbewoners en nieuwkomers de figuurlijke hand aan de ploeg op een stukje grond op de Puithoek (Beveren-Zuid). Deze bonte bende bouwt daar een prachtige samentuin. Oeroude Vlaamse gewassen naast exotische teelten. Een gezellige en aantrekkelijke hotspot voor de buurt.

Kopie van Samentuin puithoek Logo

DIVERSE GROENTEN, DIVERSE MENSEN

In september startte geïnteresseerde nieuwkomers en buurtbewoners samen aan een VELT-cursus ecologisch moestuinieren. Tegelijkertijd gaan ze letterlijk aan de slag op het terreintje aan de Go! School aan de Kruibekesteenweg.

Deze interculturele samentuin is een absoluut pluspunt voor de buurt. Omdat we veel van elkaar kunnen leren. Omdat deze samentuin een prachtige oase belooft te worden.

Met dank aan Streekfonds Oost-Vlaanderen en 82 andere gulle weldoeners kon er afgelopen jaar genoeg geld ingezameld worden om de samentuin op te starten.

  • Anneke in kruiwagen
  • Afshin en Iratsj 3
  • 1648469723e77dd03497705a09baf6b461eed05f1b

DE SAMENTUIN KRIJGT VORM

De afgelopen maanden is er gewroet, gewoeld en gerijfd. De ondergrond heeft liefde en aandacht gekregen. Er is met man en macht maar liefst 1000 kg compost opgevoerd en nette boomschorspaatjes aangelegd.

In samenspraak zijn de gewassen en de indeling van de tuin gekozen. Buiten in volle grond zaaiden we alvast spinazie, tuinbonen, ajuin en wortel. Tegelijkertijd kijken de tuiniers thuis en in het opvangcentrum geïnteresseerd naar de vorderingen in hun voorzaai-bakjes binnen. In de pijplijn o.a. artisjok, prei, selder, venkel, peper, paprika en tomaat.

En gelukkig zitten er ook een aantal handige Harry's in het vrijwilligersteam. Er is ondertussen een composttoilet geplaatst en het tuinhuisje is hersteld. Ons materiaal staat droog en veilig en dringende boodschappen moeten niet meer tussen de struikjes. Hoera!

Nieuwsgierig geworden en zin om ons een bezoekje te brengen? Schrijf zeker in voor de uitstap op donderdagochtend 19 mei. Reken alvast op een b(l)oeiende voormiddag.

  • Tallad en Carlos wieden vlijtig verder
  • Lege bedjes3
  • Picknicktafel wordt te klein

BEVEREN (-ZUID) TROTS OP DE SAMENTUIN!

Dat Beveraars trots zijn op de samentuin dat wisten we al. De crowdfunding ging vlot met giften van sympathisanten en buurtbewoners. En vanaf de start de bijzonder warme samenwerking met buurtcomité Beveren-Zuid. Teamwork makes the dream work!

Gemeente Beveren doet er nog een schepje bovenop. Op zondag 24 april is het erfgoeddag. Beveren zet dan Sint-Maarten in de kijker met een sponsorwandeling. De opbrengst van deze wandeling gaat integraal naar de samentuin. We zijn hen erg dankbaar voor deze steun! Met deze centjes kunnen we binnenkort een mooie serre plaatsen.

Heb je ook zin om mee te wandelen?

Gedurende 11 km tonen gidsen hoe Beveren de traditie rond Sint-Maarten levendig houdt. Misschien voorziet Sint-Maarten ook wat lekkers voor onderweg? Een ideale activiteit om met het gezin Beveren te verkennen!

>>Meer info over de sponsortocht

Volg de avonturen van de samentuin op Facebook of Instagram.
Hieronder vind je ook de maandelijkse updates/ blogberichten.

In samenwerking met