September 2021 - september 2022

Samentuin Puithoek

Diverse groenten. Diverse mensen.

Avansa slaat samen met buurtbewoners en nieuwkomers binnenkort de figuurlijke hand aan de ploeg op een nu nog braakliggend stukje grond op de Puithoek (Beveren-Zuid). Vanaf september bouwt deze bonte bende daar een prachtige samentuin. Oeroude Vlaamse gewassen naast exotische teelten. Een gezellige en aantrekkelijke hotspot voor de buurt.

Kopie van Samentuin puithoek Logo
'To plant a garden is to believe in tomorrow’.
Aurey Hepburn

DIVERSE GROENTEN, DIVERSE MENSEN

In september starten geïnteresseerde nieuwkomers en buurtbewoners samen aan een VELT-cursus ecologisch moestuinieren. Tegelijkertijd gaan ze letterlijk aan de slag op het terreintje aan de Go! School aan de Kruibekesteenweg.

Deze interculturele samentuin is een absoluut pluspunt voor de buurt. Omdat we veel van elkaar kunnen leren. Omdat deze samentuin een prachtige oase belooft te worden.

Met dank aan Streekfonds Oost-Vlaanderen en 82 andere gulle weldoeners kon er afgelopen voorjaar genoeg geld ingezameld worden om de samentuin op te starten.

HET EERSTE ZAAIWERK EN VERGADERINGEN

Deze week gingen de eerste werken door. Wij konden eventueel wel nog wachten, maar de grond niet meer. Nadat de groendienst de grond tweemaal bewerkt had met de klepelmaaier en een keer gefreesd, moest er dringend een groenbemester gezaaid worden.

Het werd Phacelia. Zorgt niet voor problemen bij teeltrotatie en maakt de grond luchtig. Vriest bovendien af, zodat het na de winter gewoon bijeen geharkt kan worden.

Nieuwkomers Carlos, Omar, Mohammed, Youssouf, Behza, Asli, en wijkbewoners Leen, Kristien, Jana, Niels, Marie-Louise en Nadine hadden er duidelijk zin in op deze mooie én droge augustusdag. Ze rijfden, schoffelden, trokken haagwinde uit, maakten het bijenhotel vrij, haalden stenen, stukjes hout en plastiek uit de aarde en staken bamboestokken in de grond. Daarna zaaiden we een halve kg Phacelia en gaven een beetje water.

Ik vrees, beste lezer, dat u nu gaat vloeken, maar wij hopen vurig op regen.

Kopie van Affiche Samentuin Puithoek 3

In samenwerking met