Woelen, wieden, werken. Dat omvat grosso modo de voorbereidingen die we troffen voor de grote kick-off van lente 2022. United we stand: Belgie, Thailand, Iran, Afhanistan, Syrie, El Salvador en Palestina zijn er alvast klaar voor.
Ons schuurtje staat barstensvol materiaal: schop, spade, hak, riek, kruiwagen, veel onkruidkrabbers, tuinhandschoenen. Een assortiment rubberlaarzen in diverse maten, zaaitrays, zakken potgrond en cocopeat. Een voorraadje zaden om u tegen te zeggen. En dat is nog maar het schuurtje.
De laatste tijd krijgen we heel wat vragen. Hoe doen jullie dat? Hoever zitten jullie al? Kan ik komen helpen? Maar ook een aantal praktische exemplaren. Hoe vangen jullie regenwater op? Wat als je naar het toilet moet? Etc...
Hieronder geven we je een korte update!
De tuin zelf hebben we grondig onder handen genomen. Na het afnemen van de winterbedekking (phacelia en herfstbladeren) hebben we de grond manueel bewerkt met de grelinette. Nieuw voor de meeste tuiniers.
We spitten niet, want daarmee verstoren we het bacterieleven van de bodem volledig. We woelen de aarde los, zodat het er luchtig bijligt. Het voordeel is bovendien dat het veel lichtere arbeid is, het gaat sneller en je houdt er geen rugpijn aan over. Win-win-win.
Het omwoelen mag dan minder tijd vragen, het verwijderen van de onkruidwortels was een bijzonder tijdrovend werkje. Afshin, Ahmed, Amal en Amar, Anne, Anneke, Carlos, Charlotte, Ferdous, Griet, Iratsj, Karen, Lily, Lina, Lize, Marina, Moulou, Munawar, Nadine, Nesradim, Otis, Praphit, Rose, Sil, Tine en Zia kunnen je er alles over vertellen. Al dan niet in het Nederlands.
En nu?
En nu begint ons grote avontuur. We zaaiden al een beetje spinazie en tuinbonen, de plantajuin zit al in de grond, het radijszaad ligt klaar. Artisjok, sla, tomaat, pepers, komkommer, koriander, peterselie zitten bij de verschillende tuiniers thuis in de voorzaaifase. Benieuwd wat dat gaat geven.
Volg je mee hoe al die kleine plantenbaby’s uitgroeien tot mooie volwassen planten?
We plaatsen regelmatig een update/foto op Facebook of Instagram.
Een beetje verder blinkt ons prachtig composttoilet. Het ziet er uit als een strandhuisje, maar hoe marcheert dat nu feitelijk? Wel, als je binnenkomt zie je een plank met rechts een gewone standaard toiletbril. Daarnaast een rond deksel. Onder elk zit een plastic container. Onder het ronde deksel zitten zagemeel en houtkrullen. Het stuk met de wc-bril verraadt dat je daar je boodschap (nr 1 of nr 2) kan doen. Daarna bedek je het afgescheidene met een schepjes houtkrullen uit de andere bak. Klaar. Af en toe een beetje kalk erbij zodat er geen onaangename geurtjes vrijkomen. Als de bak vol is, wordt deze ondergewerkt in de aarde en verteert daar volledig.
Regenwater wordt opgeslagen in een groot vat. Voorlopig meer dan voldoende, we zien wel hoe het verder loopt.
Schrijf zeker in voor het bezoek aan de samentuin op donderdagochtend 19 mei.
Reken alvast op een b(l)oeiende voormiddag. Tot dan!