Duurzaamheid

De samentuin winter-klaar maken

December is hét tijdstip om tuiniersmateriaal een wellness-behandeling te geven. Tenminste, dat lees ik toch in tuinmagazines en -rubrieken. Invetten, poetsen, opblinken. Dat soort dingen.

In onze tuin gingen Roger en Johan, twee vrijwilligers van wijkcomité Beveren-Zuid, voluit voor de XXL-versie. Een luxe beauty-treatment zeg maar. Wees maar zeker dat ons tuinmateriaal de komende jaren schoon en droog zal staan.

De mannen maakten en plaatsten een deur, timmerden een originele en luchtdoorlatende zijwand en fatsoeneerden de pannen. Resultaat: mooi en gerieflijk. En afsluitbaar met onze geheime code.

16400092583e1617fd65212ab78cfcba4471d07be7

Ondertussen volgden de tuiniers de tweede les van de VELT-cursus. En zoals dat heden ten dage gaat: met mondmasker en op 1;5 meter afstand.

We weten nu meer over plantenfamilies en teeltafwisseling.

We onthouden vooral het mooie geheugensteuntje voor de volgorde van de teeltafwisseling:

ALLE PESTICIDEN KUNNEN BETER VERMEDEN WORDEN

= AARDAPPEL – PEULVRUCHTEN – KOLEN – BLADGEWASSEN – VRUCHTGEWASSEN – WORTEL

Na de les beslisten we wat we zullen telen en bestelden onze zaden.

Gold Rush, Green Globe, Primabella, Butterflay, …. In ons enthousiasme bestelden we wel 54 pakjes. Is dat niet wat veel? Kan dat wel allemaal op dat plekje achter ’t school? Hm, ik voorspel een oefening in puzzelen, passen en meten.

Een andere puzzel vormt de tuinindeling. De voornaamste vraag nu: Gaan we voor rond of voor recht?

Een aantal tuiniers voelt sympathie voor een indeling met paden die zich cirkelvorming strekken rond een punt. Stel het je voor als een kindertekening. Een ronde zon in het midden en daarrond de stralen. In moestuinjargon krijg je dan bedden die, dicht bij het centrum redelijk smal zijn en breed uitwaaierend naar de rand. ’n Warrige uitleg? Check internet voor een afbeelding.

Het zal mooi en aantrekkelijk zijn. Nadeel is dat het waarschijnlijk arbeidsintensiever is.

Daarom opteren andere tuiniers voor een eerder klassieke indeling. Rechte bedden van 1,20 m breed met daar tussen paadjes van 60 cm.

Op dit moment kan het nog alle kanten uit. En we hebben toch nog tijd tot volgend jaar.

Oeps, nog anderhalve week.

Datum bericht ma 20 december '21