April 2023 - …

De Levende Bibliotheek

Een Levende Bibliotheek is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken, maar echte mensen van vlees en bloed. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Zij delen graag hun verhaal met jou.

Levendeboeken 3697


Voorbij de stereotypes, verhalen van vlees en bloed

De Levende Bibliotheek is een manier om stereotypes te ontkrachten en taboes te doorbreken. Immigrant, activiste, gesluierde vrouw of rolstoelgebruiker. Het zijn kenmerken die meteen clichés oproepen. Maar achter die vooroordelen schuilen echte mensen. De Levende Bibliotheek geeft hen een stem. In een gesprek van mens tot mens vertellen ze hun verhaal.

Hoe werkt het?

In de Levende Bibliotheek is er een catalogus met een korte samenvattingen van alle boeken. Je kiest het verhaal dat jou het meest aanspreekt. In een persoonlijk gesprek maak je kennis met de mens achter het verhaal. Elk gesprek duurt 20 tot 30 minuten. Een bibliothecaris zorgt er voor dat het uitlenen vlot verloopt.

Derde editie van de levende bibliotheek in jouw regio?

Na de geslaagde edities in de bibliotheken van Sint-Niklaas en Odisee Hogeschool kijken we nu al uit naar de volgende editie van de Levende Bibliotheek. In het najaar starten we de zoektocht naar nieuwe boeken en locaties en in het voorjaar 2024 starten de workshops.
Onze collega's Johan en Franciska zullen opnieuw instaan voor de begeleiding.

Levende bib

Meer weten over dit project?

  • Wil je graag jouw verhaal delen als levend boek?
  • Of wil je de levende bibliotheek mee organiseren?

Geef ons dan zeker een seintje!

In samenwerking met