Vrijwilligers

Van koffie tot cultuur: Hartelijke Plekken groeit in Sint-Niklaas!

Op 19 april 2024 mochten we met trots onze tweede kaart lanceren in het café van De Casino. We zijn blij met onze 10 (!) nieuwe handelaars.

Lancering tweede kaart 20240419 Fotos 1 belichting

Enchanté! Al 1 jaar kunnen Sint-Niklase klanten naast hun eigen consumptie ook een uitgestelde consumptie aankopen bij deelnemende lokale handelaars. Dat kan gaan over een uitgestelde koffie, maaltijd, culturele activiteit of een gelaatsbehandeling.

Deze uitgestelde consumpties worden dan gebruikt door mensen die het nodig hebben. Op die manier krijgen ook zij toegang tot basisdiensten en ontstaat er ruimte voor ontmoeting. Fijn toch?

We zijn blij met onze 10 (!) nieuwe handelaars: de cafetaria’s van het ziekenhuis, een Grieks restaurant, pitabars, een frituur, een slager en ook enkele ketens zorgen voor meer variatie in ons Hartelijke Plekkenaanbod.

Als we terugkijken naar 1 jaar Hartelijke Plekken Sint-Niklaas, komen er een heleboel fijne herinneringen naar boven. We gingen langs bij mogelijke handelaars, maakten sociale organisaties warm voor het project, zochten én vonden toffe vrijwilligers, organiseerden wandelingen om het aanbod beter te leren kennen, maakten promofilmpjes, organiseerden een netwerkontbijt en leerden veel nieuwe mensen kennen.

Hartelijke Plekken bestaat al in verschillende steden, maar toch vergt de opstart in elke stad een andere aanpak. We vonden het belangrijk om eerst draagvlak te creëren in Sint-Niklaas. Daarom gingen we op zoek naar goede vrijwilligers. En die vonden we! We zijn blij met zo’n aangename en getalenteerde groep. De vrijwilligers vullen elkaar aan: sommigen leiden mensen in een kwetsbare positie toe naar het aanbod. Anderen zijn handig en houden zich bezig met het ontwerpen van coole promostands. Sommigen gaan op bezoek bij de handelaars om te kijken hoe het project loopt. Weer anderen zijn goed in filmpjes maken. Het is een plezier om met deze groep aan de slag te gaan en mensen te zien openbloeien en hun talenten te zien gebruiken!

Ondertussen is er al 700 keer iets geschonken geweest en ongeveer even veel keer iets verbruikt geweest. Dat toont aan dat er nood is aan dergelijke initiatieven én dat mensen hun weg vinden naar de hartelijke plekken. Doordat we veel communiceren rond het project, worden kansarmoede en eenzaamheid ook bespreekbaar.

  • Lancering tweede kaart 20240419 Fotos 12
  • Lancering tweede kaart 20240419 Fotos 4

Wil jij als buurtbewoner ook het verschil maken? Jij kan er voor zorgen dat iemand eens buiten kan komen voor een koffietje, en eens een babbel kan doen met iemand anders in de koffiebar, pittazaak of cafetaria. Zo draag jij bij aan het sociaal contact van iemand uit je buurt. Ontdek onze gloednieuwe kaart via www.enchantevzw.be.

Enchanté Sint-Niklaas is een burgerinitiatief met de warme steun van Stad Sint-Niklaas, Enchanté vzw en Avansa Waas-en-Dender.

Datum bericht vr 19 april '24