We weten graag wat er leeft in onze regio. Daarom sturen we twee keer per jaar onze voelsprieten ter plaatse. Onze regioverantwoordelijke Ingrid neemt je mee op pad door het Waas-en-Denderland.
Twee keer per jaar zit mijn agenda stampvol met afspraken. Ik vlieg als het ware van de ene gemeente naar de andere om te luisteren en ons nieuwe aanbod voor te stellen.
Het is niet alleen onze opdracht om regionaal verankerd te zijn, het is ook onze manier van werken geworden. Van eenmalige lezingen tot langdurige projecten, Avansa werkt in 99% van haar activiteiten samen met partners.
Ik kom eigenlijk overal over de vloer. Van de Milieudienst van Stekene tot de bib van Lebbeke, van de Integratiedienst in Temse tot het Dienstencentrum in Wetteren. Voeling krijgen en houden met wat er leeft in de gemeenten vraagt een degelijk en structureel engagement.
We werken ook met plezier mee aan intergemeentelijke samenwerkingen, Cultuurtuin Waas en Dijk 92 kunnen rekenen op onze medewerking en steun. Verbinding creëren, ook op gemeentelijk niveau, daar zetten we ons graag voor in. Zo werkten we dit voorjaar nog mee aan de inspiratiedag voor Wase cultuurvrijwilligers.
De grote diversiteit in onze prachtige streek maakt het extra boeiend. Een centrumstad zoals Sint-Niklaas met haar stedelijke problematieken kan je moeilijk vergelijken met een kleinere gemeente zoals Laarne. Elk heeft z’n eigen doelen en dromen, frustraties en hindernissen. Ondanks de verschillen blijven we zoeken naar manieren om mensen met elkaar te verbinden.
Samen met de partners het hele traject doorlopen van dromen, plannen en projecten realiseren geeft enorm veel energie! De nieuwigheden vanop de eerste rij te weten komen, geeft Avansa ook de kans om er op in te spelen.
We zien dat steeds meer gemeenten inzetten op het bestrijden van armoede. Avansa geeft die dynamiek een duwtje in de rug door in het najaar samen met Poppentheater Pedrolino een poppenspel te brengen dat de armoedeproblematiek aan de kaak stelt.
Ook de klimaatplannen en het milieubeleid van de verschillende gemeenten vragen een concrete vertaling naar het publiek. Milieudiensten zien me daarom graag komen. Ze maken graag gebruik van onze expertise en connecties met goede sprekers. Zo organiseren we dit najaar een infosessie rond watervriendelijke klimaattuinen in Lokeren, Dendermonde en Hamme en een avond rond circulaire economie in Sint-Niklaas.
De digitale kloof is ook een thema dat in elke gemeente en stad terugkomt. Ik spreek met bezorgde schepenen, ambtenaren en dienstencentrumleiders. Zij kennen allemaal schrijnende verhalen van mensen die vechten met digitale dienstencheques en online administratie. Of minstens even erg, mensen die het slachtoffer worden van phishing en online oplichters. Het kan iedereen overkomen. Daarom maakt Avansa een belangrijk werkpunt van het verkleinen van de digitale kloof .
Sommige schijnbaar korte activiteiten kennen een lange aanloop. Bij mijn bezoeken aan de Dienstencentra kwam telkens de vraag naar ondersteuning van hun vrijwilligers. Er zijn veel mensen die zich vrijwillig inzetten in de dienstencentra. Helaas zijn daarbij soms praktische problemen. We hebben al deze noden en bezorgdheden gebundeld en samen met de vormingsinstelling PRH een aanbod voor vrijwilligers uitgewerkt. De stad Dendermonde tekende afgelopen voorjaar al in op dit aanbod. Het was een genot om te zien welke engagementen mensen als vrijwilliger opnemen én het is zalig om hen hierin te kunnen ondersteunen.
Waar ik echt fier op ben? Zonder twijfel onze sterke en trouwe samenwerking met verschillende partners uit de regio.
Als mensen me vragen waar ik echt fier op ben, dan is het wel op onze sterke en trouwe samenwerking met verschillende partners uit de regio. Met sommige partners werk ik al meer dan 15 jaar samen. Dat schept een band, die de samenwerking alleen maar ten goede komt!
Het partner-verhaal is nooit af, en dat is er net zo leuk aan. Er zijn steeds nieuwe opportuniteiten. Maar ook nieuwe uitdagingen. Met het nieuwe beleidsplan van Avansa betrekken we onze partners bij de keuzes van de thema’s waarrond we werken. Niet voor alle partners passen onze themakeuze 100%, maar het is dikwijls een stimulans om, samen met ons, meer rond deze thema’s te werken.
Onze partners werken graag samen met Avansa omwille van onze expertise op vlak van het organiseren en coördineren van projecten en activiteiten. Als partner kunnen we werk en middelen beter verdelen en activiteiten inhoudelijk sterker maken. Dit is een win-win voor iedereen. Zo hebben onze partners meer tijd voor hun eigen kerntaken. Ook kunnen we bijdragen aan een verlenging, verbreding en verrijking van de eigen opdracht van de partnerorganisatie.
Ben je zelf een organisatie of freelancer in onze regio? Wil je graag samen met ons iets organiseren? Rond duurzaamheid, diversiteit, digitalisering,…?
Neem gerust contact met mij op. Ingrid.vennens@avansa.be
Samen bekijken we dan het partnerschap.