Burgerschap

Enchanté! Doe je mee?

Enchanté! Vanaf maart 2023 kunnen Sint-Niklase klanten naast hun eigen consumptie ook een uitgestelde consumptie aankopen bij deelnemende lokale handelaars: dat kan gaan over een uitgestelde koffie, maaltijd, culturele activiteit tot een kappersbeurt.

Enchante vrijwilliger promobeeld 2

Deze uitgestelde consumpties worden dan gebruikt door mensen die het nodig hebben. Op die manier krijgen ook zij toegang tot basisdiensten en ontstaat er ruimte voor ontmoeting. Fijn toch?

Kleine gebaren kunnen een groot verschil maken. Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars, sociale organisaties en sympathieke klanten. Zij helpen mensen die dat nodig hebben met allerlei kleine diensten. De handelaars bieden een plek om even uit te rusten of om een babbeltje te slaan, maar ook een goede kop koffie of de mogelijkheid om even een rugzak achter te laten. Iedereen is welkom bij Enchanté.

Het netwerk is voor iedereen toegankelijk. ‘Wordt daar dan geen misbruik van gemaakt?’ is een vraag die soms opduikt. Nee, Enchanté gaat uit van vertrouwen. Ze vertrekken vanuit een bepaalde naïviteit: dat mensen die iets vragen, dat ook gewoon nodig hebben. Voor veel mensen zijn eenvoudige diensten immers niet vanzelfsprekend.

Van harte gegeven doet leven, erbij horen doet wonderen.

De sociale partners kunnen mensen op een laagdrempelige manier in het Enchanté netwerk introduceren. Zo ontstaan er positieve ontmoetingen tussen mensen die elkaar anders niet hadden leren kennen. Het zit hem in de simpele dingen, zoals een kop koffie.

Wie vanaf maart in Sint-Niklaas rondloopt zal de deelnemende handelszaken eenvoudig kunnen herkennen aan het Enchanté-logo op het raam. Onder dit logo tonen pictogrammen welke diensten de handelaar aanbiedt. Ook is er een handig stadsplan in de maak. Op dit plannetje vind je een overzicht van alle hartelijke handelaars. Het streefdoel is om er twee per jaar te maken in een winter- en zomereditie. Vanaf maart is het Enchanté Stadsplan te verkrijgen bij Avansa en alle sociale organisaties in Sint-Niklaas.

Avansa Waas-en-Dender begeleidt de opstart van dit project en zoekt nog steeds bevlogen vrijwilligers. Heb je interesse? Ontdek onze vacature op www.giveaday.be/nl-be/vrijwilligerswerk/word-jij-vrijwilliger-bij-enchante-sint-niklaas of contacteer de verantwoordelijke Ingrid Vennens: Ingrid.Vennens@avansa.be

Enchanté Sint-Niklaas is een burgerinitiatief met de warme steun van Stad Sint-Niklaas, Enchanté vzw en Avansa Waas-en-Dender. Meer algemene info over Enchanté: www.enchantevzw.be

Datum bericht do 9 maart '23