Duurzaamheid

Uienconfituur, de herfst op je bord

Wie beweert nog nooit iets weg gegooid te hebben van eten of drinken is waarschijnlijk aan het liegen. Tijd voor actie!

Uienconfituur Recept najaar 2024

Jaarlijks gooien we ruim 37 kg* vaste voeding en dranken weg per jaar per persoon. Een hele hoop als je het ons vraagt. 66% daarvan is vast voedsel zoals brood, fruit, groenten,… En in meer dan de helft van de gevallen is het omdat we ze niet op tijd gebruiken en slecht worden.

Weggooien, jammer. Tijd voor actie!

Wist je dat er meer dan 18 methodes zijn om voeding langer te bewaren? Het komende najaar gaan we je laten kennismaken met drie methodes: fermenteren, conserveren en geconcentreerde suikers toevoegen.

Om je al een beetje warm te maken selecteerde onze lesgeefster Renate Coen, ook wel bekend als de auteur van het boek Cornucopia, een lekker recept.

Ingrediënten voor 4 personen

O 750 g ajuin
O ¾ l ciderazijn
O 750 g suiker
O 40 g roze peperbolletjes
O 200 g witte rozijnen
O Boter voor het aanstoven

Stappenplan

  • Pel en snipper de uien fijn.
  • Smelt de boter in een pot en stoof de ajuin aan.
  • Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe.
  • Laat zachtjes koken tot de vloeistof stroperig wordt. Dit kan tot 1 uur duren.
  • Doe de confituur in glazen bokalen en laat
    afkoelen. Bewaar op een koele plek.
    Smakelijk!
Datum bericht di 13 augustus '24