Duurzaamheid

Van foute vriend naar vogelvriend

Speculaas en thee. Meer had Vlaanderens bekendste vogelspotter Begijn Le Bleu uit Sint-Niklaas niet nodig om zijn favoriete vogelspotplaatsen én meer prijs te geven.

Foto 2 Begijn Le Bleu Pieter Jan Vanstockstraeten

Kan je jezelf even voorstellen?

Jazeker, ik ben al heel lang comedian, en ik heb deelgenomen aan het tv-programma Foute vrienden. Daarnaast maak ik de podcast ‘Fwiet! Fwiet!’ over vogelkijken maar ook over de natuur in het algemeen. Over vogels (spotten) heb ik zelfs een boek geschreven (met dezelfde titel als de podcast) en nu maken we ook Fwiet, een tweejaarlijks vogeltijdschrift. Je hoort het, mijn hoofdpad is komedie, maar ik bewandel nog veel andere zijpaadjes. Dit is voor mij heel plezant om te doen.

Je bent een fervent vogelspotter. Hoe is deze passie ontstaan?

Ik ben ermee opgegroeid. Mijn vader zat ook graag in de natuur, hij leerde mij naar vogels kijken. Ik heb land- en tuinbouw gestudeerd in het middelbaar en ik ben gecertificeerde natuurgids.
Vogels kijken en over vogels leren heeft me dus altijd enorm geboeid. Dat ik er nu een tijdschrift en podcast over mag maken is een droom die uitkomt.

Wat is jouw favoriete plaats in het Waasland om vogels te spotten?

Ik ga heel graag naar de Doelpolder (Beveren), Reservaatzone Donkmeer (Berlare) en de Daknamse Meersen (Lokeren). Je kunt daar de Waaslandse natuur zien op z’n best en ook een beetje zoals hij vroeger was. De kleine dijkjes met populieren, akkers en meersen (nat hooiland) die je daar vindt, genereren enorm veel biodiversiteit. Dit zijn toch wel hele mooie gebieden, daarom draag ik ook graag uit dat ik een Waaslander ben.

“Je hoort het, mijn hoofdpad is komedie, maar ik bewandel nog heel veel zijpaadjes.”
Begijn Le Bleu

Nu het voorjaar eraan komt, heb jij een goede tip om tuinvogels extra te ondersteunen?

Mijn grootste tip: kijk naar je tuin. Vogels komen graag eten en wonen in tuinen waar ze beschutting vinden. Maak je tuin een beetje wilder en groener door hagen of struiken te planten. Verder voeder ik ze de hele winter door, tot in maart. Elke dag krijgen ze een pindamengeling en zonnebloempitten. Hier en daar strooi ik ook wat voer op de grond. Ik ben benieuwd welke soorten ik deze winter zal ontdekken in onze tuin. Kortom, als je vogels wil ondersteunen tijdens de winter moet je heel je tuin goed soigneren.

Zitten er nog nieuwe projecten in de pipeline naast je podcast, tijdschrift en comedyshows?

Het tijdschrift Fwiet blijft voortgaan. Ik werk hieraan samen met Jeroen Denaeghel (woordvoerder Agentschap Natuur en Bos). De bedoeling is een inhoudelijk sterk en beeldend kwalitatief tijdschrift te maken. Het is bijzonder leuk en verdienstelijk om te doen.

Daarnaast ben ik bezig aan een nieuwe vertelling waarmee ik begin te try-outen in het najaar van 2022. De nieuwe show heet KIJK en zal gaan over vogelkijken en de teloorgang van onze biodiversiteit. Het wordt een combinatie van een lezing, vertelling en een stukje theater.

Er zijn veel mogelijkheden zolang je ze maar zelf vastgrijpt.
Begijn Le Bleu

Welke boodschap heb je nog voor de Avansa-lezers?

Praten is belangrijk, maar doen is nog belangrijker. Als je een idee hebt, ga dan ermee aan de slag aan
de slag. Het effectief doen en uitvoeren van een idee werkt heel aanstekelijk. Als je iets in gang hebt gezet, mag je ook fouten maken. Het kan niet allemaal van de eerste keer goed zijn. Maar je bent wel iets aan het opbouwen. Je moet niet wachten tot je het in de schoot krijgt geworpen.

We leven in een heel bevoorrecht land en we krijgen hier veel kansen. Nog steeds zijn er mensen die klagen, daar hou ik niet van. Hoe meer je rondkijkt, hoe beter je ziet dat wij een uitzondering zijn en niet langer de regel. Wij zijn een uitzondering in rijkdom, in rijkdom van mensen en mogelijkheden. Met dat besef in het achterhoofd kan je “gas geven, niet normaal”. Er zijn mensen die barrières en begrenzingen ondervinden, maar
er zijn altijd haalbare mogelijkheden. Het is geen eenzijdig verhaal maar ik wil wel zeggen dat er hier, in België, veel mogelijkheden zijn zolang je ze maar zelf vastgrijpt.

Bedankt voor dit interessante interview, Begijn!

Foto 1 Begijn Le Blue Pieter Jan Vanstockstraeten

Wil je Begijn Le Bleu nog meer horen vertellen over vogels? Dan kan je luisteren naar zijn podcast Fwiet!.
Je vindt alle info op de website: www.birdnerd.be.

Datum bericht wo 29 december '21