Opinie

De wereld proberen te begrijpen is zonder meer het grootste genot dat er is.

Filosoof en hoogleraar Jean Paul Van Bendegem

We weten allemaal dat in de maatschappij mensen en dingen ongelijk verdeeld zijn. Nochtans is geen mens beter dan een ander dus waarom krijgt niet iedereen dezelfde mogelijkheden en kansen om van het leven iets te maken en ervan te genieten? Het beantwoorden van zo’n complexe vraag kan maar als men over de nodige kennis beschikt die ons kan uitleggen en verklaren hoe we zijn terecht gekomen in de ongelijkheden die vandaag ons deel zijn.

Maar er is meer. Niet alleen is er het begrijpen maar ook een inzicht in hoe te handelen. Wie de nodige kennis heeft, kan plannen maken, kan beoordelen wat de kans op slagen is en wat de gevaren en risico’s zijn. Zo’n mens heeft een greep op de wereld, hoeft niet meer machteloos toe te kijken en te ondergaan en heeft de mogelijkheid een volwaardige burger in een maatschappij te zijn. Daarin schuilt het genot van het proberen te begrijpen van de wereld.

Menen we echt een volledige controle over de wereld te hebben?
Jean Paul Van Bendegem, filosoof en hoogleraar

Maar er is nog meer. Diezelfde kennis is ook in staat haar eigen grenzen te verkennen. Kunnen we werkelijk alles weten? Menen we echt een volledige controle over de wereld te hebben? Klimaatverandering, corona- en andere virussen, armoedebestrijding, big data, seksisme, racisme, grijsisme … denken we echt dat we dit alles zonder meer kunnen beheersen? Niet voor niets kennen we de wet van Murphy: als het mis kan gaan, zal het ooit misgaan. Hoe vaak hebben we niet met de beste bedoelingen rampen veroorzaakt? Kennis van die grenzen roept niet alleen op tot een bescheidenheid – de aarde kan het best rooien zonder ons, omgekeerd niet – maar ook tot creativiteit en verbeelding want binnen die grenzen zullen we toch onze dromen moeten zien te realiseren.

Leg je die elementen samen – kennis, kracht om te handelen en verbeelding – dan moet je wel de echo horen van mei ’68: “De verbeelding aan de macht!”. Misschien is toen de wereld niet fundamenteel veranderd maar één ding is zeker: het is nooit te laat. Dat zal zonder enige twijfel Avansa bewijzen, niet alleen met hun nieuwe naam maar ook door hun focus op wat er echt toe doet. Succes!

Datum bericht di 5 januari '21