Na een lange werkdag kom je thuis. Je struikelt nog net niet over een paar schoenen of een hoopje vuile was en overal vind je lege glazen en papiertjes. De planten schreeuwen om een scheutje water wanneer je met de boodschappen naar de keuken wandelt. Koken, nog snel even de thuismails doorlopen en ja, je ging nog even de was ophangen. Terwijl je dat aan het doen bent, denk je al eens na over wat je nu voor de verjaardag van je vader gaat kopen en of je wel nog genoeg wasmiddel hebt staan.
Het klinkt erg cliché, maar zo gaat het er bij mij thuis wel eens aan toe. En ik heb dan nog niet eens kinderen! De komende internationale vrouwendag draagt dit jaar het thema: balans. En als ik zo om me heen kijk, is dat dringend nodig. Vrouwen van alle nationaliteiten en van alle leeftijden worstelen met dit thema. Ik wandel je er even door.
Allereerst maken we een onderscheid tussen betaalde arbeid (een job) en onbetaalde arbeid (je privé). “Het feit dat de combinatie van betaalde en onbetaalde arbeid vandaag zo sterk onder druk staat, komt deels door de overgang van het kostwinnersmodel naar het tweeverdienersmodel, deels door het toenemend aantal eenoudergezinnen en deels door het feit dat we steeds hogere eisen stellen.” (combinatiedossier – 2021 – Femma Wereldvrouwen)
“Het tweeverdienersmodel mag vandaag dan wel de norm zijn, dit betekent niet dat de verdeling van betaald werk, zorg en vrije tijd tussen vrouwen en mannen gelijk is. Tijdsbestedingsonderzoek (2013) toont aan dat mannen gemiddeld 6 uur per week meer spenderen aan betaalde arbeid, terwijl vrouwen gemiddeld 9,5 uur meer spenderen aan huishoudelijke taken en zorg voor de kinderen.
Verder is 22% van de Vlaamse gezinnen met kinderen een eenoudergezin. In ruim 8 op 10 ervan staat een moeder aan het hoofd ervan. Bijna 6 op 10 van de alleenstaande moeders staan hoofdzakelijk alleen in voor de opvoeding van hun kind(eren). Voor hen is de combinatie van werk en gezin extra moeilijk.” (De Morgen - 4 oktober 2022)
“Vrouwen spenderen gemiddeld 9,5 uur per week meer aan huishoudelijke taken en zorg voor de kinderen dan mannen.”
Laatst besliste de overheid dat er een inperking komt van de mogelijkheid om als werknemer tijdskrediet te nemen voor de zorg van je kind. Dit treft vooral ouders die dit het hardste nodig hebben. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Femma Wereldvrouwen creëerde een website enkel en alleen over dit thema: www.eigenmix.be
Als jij nu in jezelf denkt “ja maar, mijn huisgenoot/ partner helpt wel mee in het huishouden”, dan werken jullie wellicht goed samen. Maar geldt dit dan ook voor de mentale arbeid? Wie regelt de agenda? Wie zorgt ervoor dat de boodschappenlijst is opgesteld? Wie puzzelt het vervoer in elkaar?
Balans vinden is ook ruimer dan enkel onze persoonlijke balans. Onze huidige samenleving is ‘druk, druk, druk’. Met burn-outs en depressies als resultaat. Zorgwerk wordt onderbetaald, ondergewaardeerd en ondervertegenwoordigd bij politieke beslissingen waardoor zorgwerkers vaak de dupe zijn van besparingen. Nochtans is zorgwerk de ruggengraat van onze samenleving.
Ik zie alvast een oplossing in het pleidooi van Femma Wereldvrouwen. Ze pleiten voor een combinatiemodel van betaalde en onbetaalde arbeid. Een model dat onbetaalde arbeid waardeert als kern van de economie, de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen als uitgangspunt neemt, en het belangrijk vindt dat iedereen betaalde en onbetaalde arbeid evenwichtig en
kwaliteitsvol kan combineren. En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.
“Evenwichtig betekent dat mannen en vrouwen gemiddeld evenveel tijd kunnen besteden aan betaalde en onbetaalde arbeid. Kwaliteitsvol houdt in dat dit model ook het welzijn vooropstelt. Dit model realiseren, vraagt actie op verschillende domeinen: een verruiming van ons economisch instrumentarium, een aanpassing van onze betaalde arbeidsduur, een nieuw ontwerp voor onze verlofstelsels, van kinderopvang een basisvoorziening maken en het bijsturen van de
beeldvorming over mannen en vrouwen.” (Femma wereldvrouwen –Dossier 2019 – www.eigenmix.be)
Aan deze beeldvorming willen wij alvast ons steentje bijdragen.
Avansa slaat samen met Stad Sint-Niklaas en 21 diverse (vrouwen)verenigingen de handen in elkaar.
Op 4 maart 2023 organiseren we een vrouwenfestival. Het wordt een dag vol optredens, muziek, dans, workshops, lezingen, lekker eten en drinken. Samen het vrouw-zijn vieren.
Ontdek HIER het volledige programma.