Januari 2021 - december 2021

Babbelonië

Prachtig in zijn eenvoud: Nederlandstaligen en anderstaligen die met elkaar praten. Over alledaagse dingen: het werk, de kinderen, gezondheid, de liefde, geluk en zoveel meer. Je komt als het past.

Groepsfoto duim omhoog

Babbelonië en Café Parlé, dat zijn groepen anderstaligen en Nederlandstaligen die wekelijks bijeenkomen. Om te praten en te ontmoeten. Geen schoolse omgeving, maar gewoon leren van elkaar. Door de uiteenlopende achtergronden en ervaringsverhalen van de deelnemers is er steeds genoeg stof voor een boeiend gesprek.

Bijleren doe je sowieso: een Mongoolse vrouw vertelt over hoe bij de naamgeving van een kind de hele gemeenschap betrokken wordt. Of je leert samen met Marokkaanse vrouwen échte couscous maken. Van sommige verhalen word je dan weer even stil: een Syrische vluchteling die zijn verhaal vertelt, een vrouw die haar kinderen moest achterlaten in Rwanda. En wanneer een Indonesische homoseksuele man vertelt over hoe moeilijk het leven voor hem wel is, antwoordt een Tsetsjeense vrouw dat homoseksualiteit in Tsjetsjenië niet voorkomt. Het ideale moment om door te vragen!

Een Taiwanese vrouw die geboren is in een lift, plastische chirurgie die in Armenië die verder staat dan bij ons, een blinde Syrische man die een gedicht uit zijn thuisland vertaalt naar het Nederlands waarna Guido Gezelle en Herman de Coninck ter sprake komen.

Stuk voor stuk prachtige oefenkansen voor het Nederlands, zeker voor mensen die in het dagelijks leven weinig Nederlandstalige gesprekspartners hebben.

  • BAI0708 koenbroos
  • Profielfoto

In Babbelonië worden zij aangemoedigd om te spreken, en krijgen ze alle ruimte om fouten te maken. Je vertelt wat je zelf wil, je vraagt wat je wil horen. Er is een gespreksbegeleider die indien nodig een leidraad kan bieden.

Babbelonië, dat zijn pakkende verhalen, maar evengoed warmte en gezelligheid. Dat is wederzijds respect voor elkaar. En dat is herkenning van hoe we fundamenteel toch allemaal hetzelfde willen in het leven en dezelfde dromen hebben.

Wat ik zo fijn vind aan Babbelonië is dat je even alle zorgen, al het werk vergeet. Ik hou van Babbelonië omdat we er veel samen lachen.
Faouzia, deelneemster Babbelonië

Praktisch?

Heel simpel: als het past, kom je af. Een beetje tijd overdag en interesse in andere mensen is het enige wat je moet hebben. Je hoeft niet in te schrijven, deelname is gratis. Start vanaf de eerste week van september. Koffie en koekje zijn inbegrepen. Dat maakt de groep al eens wisselend, waardoor er steeds nieuwe verrassende dynamieken op gang komen.

Café Parlé is de naam van de zaterdaggroep in Sint-Niklaas. Je praat er met de vluchtelingen van Refu Interim.

Onze gespreksbegeleiders

Deze dames zorgen voor een vlot en gezellig verloop van onze Babbelonië's.

Nelle De Maeyer

Meer info

Els Bouchier

Meer info

Sofie Verbrugghen

Meer info

Wil je nog meer weten over Babbelonië?

Neem dan zeker een kijkje op onze Babbelonië website.
Heb je nog een specifieke vraag? Neem dan contact op met onze collega Johan.

In samenwerking met

  • Agentschap Integratie en Inburgering regio Oost-Vlaanderen