September 2020 - …

Groene gevels

Op zoek naar een aangename straat, leuke buren en gezellige gevels? Een geveltuintje is de ideale oplossing!

  • Groene gevels fotos website 3
  • Groene gevels fotos website 2

Een geveltuin dempt geluid, haalt stof uit de lucht en koelt af. Het bevordert de biodiversiteit én zorgt voor een beter humeur. Steek je buren dus aan met het tegeltuin-virus en verspreidt de vergroening.

Een geveltuintje kan al groeien vanuit één losgewrikte tegel. Met de juiste klimhulp groeit een goed gekozen plant probleemloos.

Alles begint bij de juiste plantenkeuze. Een zonovergoten gevel verkiest andere planten dan een gevel die uitsluitend schaduw krijgt.

Geef je gevel een persoonlijke toets: mooie bloemen, statige heesters of super-lokaal gekweekt fruit zoals kiwi(bes), druif en doornloze braam: het kan allemaal midden in de stad!

Ik ga het ook kenbaar maken aan mijn gemeente want het biedt zeer veel mogelijkheden voor het aangenamer en gezonder maken van straten, pleinen en buurten.
Thea Sniekers, enthousiaste deelneemster aan de online infosessie groene gevels

Geen groene vingers? Kies een trage groeier en/of een groenblijvende plant. Water heeft een geveltuin wel af en toe nodig.

Samen met de stad Sint-Niklaas, Jomi vzw en Refu Interim onderzoeken we de mogelijkheden om een heuse Groene Gevelbrigade op te starten.

Interesse om hieraan mee te werken? Of wil je graag zelf een geveltuintje aanleggen? Klik hier voor meer info (enkel voor inwoners van Sint-Niklaas).

Waar je ook woont, ga altijd wel even bij je lokaal bestuur na wat er mag. Het voorjaar is het ideale moment om een geveltuin aan te leggen. Wacht dus niet langer, span samen met je buren en ga ervoor! En laat het ons weten, we maken graag een ommetje langs jouw gezellig groene straat.

  • Groene gevels fotos website 4
  • Groene gevels fotos website 1