Inspiratiedag voor Wase Vrijwilligers

Op zaterdag 7 mei ontmoet je andere geëngageerde vrijwilligers uit het Waasland, rondom een (gratis) programma vol boeiende sprekers en thema’s. Laat je je inspireren?

Campagnebeeld shutterstock 1052015711

Praktisch:

Zaterdag 7 mei 2022 van 9u tot 14u.
Vrijetijdscomplex De Meermin, Abdij Van Roosenberglaan 6, Waasmunster

Voor wie?

Speciaal voor elke Wase cultuur- of erfgoedvrijwilliger.

Op het programma:

9:00 Onthaal
9:30
Verwelkoming
9:45
Keynote: Wat maakt ons gelukkig? – Lieven Annemans
10:45
Parallelsessies 1
11:45
Parallelsessies 2
12:30
Thematafels
13:00
Broodjeslunch

Parallelsessie 1 (Kies 1 van de 3)

 • 1) Aan de slag met vrijwilligers

  Birgit Loos en Jan Verdée (Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw)

  Werken met vrijwilligers is niet vanzelfsprekend. Ze bieden zich spontaan aan of hebben een extra stimulans nodig, zetten zich elke dag in of af en toe, willen veel inspraak of doen liever wat gevraagd wordt. Ze hebben allemaal andere motieven, interesses en talenten. Hoe begin je daar in hemelsnaam aan? Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk bekijkt hoe je beter, sterker en kwaliteitsvoller met vrijwilligers kan omgaan, van werven en verwelkomen tot evalueren en uitwuiven.

 • 2) Het diversiteitswiel

  Koen Van de Merckt (Avansa Waas-en-Dender)

  De jonge mensen komen niet; we willen meer kleur; we hebben mensen nodig met andere vaardigheden... Herken je één van deze uitspraken voor jouw eigen vereniging? En valt het gesprek daarna stil? Avansa reikt het diversiteitswiel aan als oplossing. Het is een eenvoudig hulpmiddel om de dialoog over diversiteit in je vereniging op te starten. Eerst sta je samen stil bij de mate waarin de vereniging al divers is en daarna denk je na over de diversiteit die wenselijk lijkt.

 • 3) Dynamisering van het lokale adviesgebeuren

  panelgesprek o.l.v. Wim Van Roy (De Wakkere Burger vzw)

  Het dynamiseren van advies- of dorpsraden is erg actueel. Hoe pakken collega’s uit andere gemeenten dit aan? In sommige sleutelt men aan de werking van een specifieke adviesraad. In andere herverkavelt men het volledige adviesradenlandschap. In nog andere kiest men voor een bredere betrokkenheid via (online) platformen, burgerpanels... Ontdek wat er in onze regio beweegt tijdens dit panelgesprek dat gemodereerd wordt door De Wakkere Burger vzw.

  Panel: Kathleen Somers (cultuurbeleidscoördinator Zwijndrecht), Bart De Bruyne (schepen van Partici-patie Sint-Niklaas), Hannah Maddens (cultuurforum Stad Menen)

Parallelsessie 2 (Kies 1 van de 3)

 • 1) Amateurkunsten doen ons wat! - Mogelijkheden voor talentontwikkeling

  Barbara Delft (De Federatie)

  Ben je bestuurder of vrijwilliger in een theatergezelschap, koor of muziekvereniging? Of ben je in je vrije tijd bezig met dans, beeldende kunst, muziek, film, fotografie of schrijven? Dan ben je een van 2 miljoen Vlaamse amateurkunstenaars! In de publicatie Dit doet me wat brengt De Federatie de noden en dromen van amateurkunstenaars in kaart. Je krijgt inspirerende voorbeelden om artistiek te groeien, en we zoomen in op ondersteuningsmogelijkheden: waar vind je begeleiding of feedback, en waar financiële hulp?

 • 2) Waarom crowdfunding een goed idee is

  Tine Marguillier (Growfunding vzw)

  Wist je dat crowdfunding niet alleen een manier is om fondsen op te halen bij een groot publiek? Crowdfunding kan je ook helpen om te communiceren over je project, om mensen te betrekken bij wat je doet, om nieuwe doelgroepen aan te spreken, en om je draagvlak te versterken. Growfunding vzw is een Belgisch platform voor ‘civic’ crowdfunding: door lokale gemeenschappen gedragen dus. In deze sessie laten ze zien dat dit heel wat mogelijkheden biedt voor de erfgoedsector, waarmee iedereen aan de slag kan.

 • 3) Samenwerken en verbinden als vrijwilligersploeg

  Elke Plovie (UCLL)

  Hoe zorg je ervoor dat individuele vrijwilligers een hechte ploeg vormen, dat er een goede sfeer is in de groep? Hoe vorm je een coherent geheel met alle neuzen in dezelfde richting? En hoe hou je daarbij je blik naar buiten gericht? Spreker Elke Plovie geeft je een theoretisch kader, concrete tips, en laat je binnenkijken in bestaande, inspirerende vrijwilligers-werkingen.

Thematafels?

Schuif met een glaasje in de hand mee aan tafel met organisatoren van inspirerende praktijken in het Waasland. Kies ter plaatse voor een tafel over buurtwerking, burger-participatie, verjonging, enz. – en ontdek hoe je abstracte doelen concreet maakt!

Vrijwilliger

Ook jij verdient een ster!
Inschrijven tot 29 april via het inschrijfformulier.

Een organisatie van Cultuurtuin WAAS, Erfgoedcel Waasland, Erfpunt Academie, Avansa Waas-en-Dender.