Het project Onderbelicht is meer dan de foto's en video's. We gingen met de groep ook aan de slag rond de sociale grondrechten. Deelneemster Veerle geeft ons een blik achter de schermen.
In mijn vorige blog had ik het er al over. De Onderbelicht werkgroep, in deze denktank bespraken we de sociale grondrechten en we bezorgden de samenvatting hiervan aan onze lokale politici. De impact van ogenschijnlijk banale dingen kan voor vele mensen toch groot zijn. We goten de samenvatting van onze workshops in een overzicht. Wat loopt er goed in Sint-Niklaas? En waar knelt het schoentje? Vandaag heb ik het graag over maatschappelijke dienstverlening en huisvesting.
Diensten en dienstverleners waar onze groep mee te maken kreeg, zijn er om ons te helpen en hebben goede intenties. Ze laten ons welkom voelen, en zetten pro-actief hun kennis en netwerk in om de hulpvrager zo goed mogelijk te helpen. Respect voor de hulpvrager is daarbij zeer belangrijk. Niemand kiest er voor om in een benarde situatie te zitten. Een vriendelijk woord en een vleugje empathie kost niks, en maakt je dag vanzelf wat zonniger.
Helaas botsen we al te vaak:
Hoezo kunnen we almaar moeilijker aan ons geld op de bank?
Hoezo is het veel duurder om grote stukken huisvuil te laten ophalen dan dat ze gekost hebben in de winkel?
Hoezo wordt er te pas en te onpas gesnoeid in het openbaar vervoer, waardoor bushaltes verdwijnen of korte ritten plots ellenlang worden?
Onze voorstellen:
Ziet u uw grootmoeder al fietsen met haar oude zetel op het bagagerek?
Een warm en droog nest, letterlijk en figuurlijk. Dat verdient iedereen, vind je niet?
Er is woongelegenheid genoeg in onze stad. Maar tegen welke prijs? En hoe kwalitatief zijn deze woningen?
Bovendien, als het je toch lukt om met je bescheiden budget een bescheiden huis te kopen, bots je onvermijdelijk tegen de renovatieverplichting. Vele mensen vallen hierdoor uit de boot, omdat ze deze extra kost – die onmiddellijk dient te gebeuren – er niet bij kunnen nemen.
Geef hen 5 jaar om stapsgewijs te renoveren en er valt een grote druk van hun schouders.
Gelukkig bestaat er in Sint-Niklaas het systeem van noodkoopleningen. Echter nog veel te weinig gekend.
Woont u in een huis dat uw eigendom is, en waarvan bijvoorbeeld het dak lekt? Heeft u niet voldoende financiële middelen om een marktconforme lening aan te gaan? Spreek de stad eens aan en informeer u. Er wordt samen met u naar een oplossing gezocht om menswaardig te kunnen wonen.
Er zijn vele instanties die zich met (sociale) huisvesting bezighouden en mensen ècht helpen hiermee.
Helaas moeten zij zich bezighouden met een spaghetti aan regelgeving.
Kwalitatief wonen kost geld, te veel geld. Geld dat je niet aan andere noodzakelijke dingen kan uitgeven. Tegenwoordig betalen meer en meer mensen de helft van hun inkomen aan huisvesting. Dat geld kan niet gaan naar gezond eten, school, kleding, … Zo wordt de grens tussen arm-zijn en nietarm- zijn flinterdun. Op die manier is er niet veel pech nodig om te kantelen naar de verkeerde kant. Een kapotte wasmachine of een duurdere gasrekening kunnen dat verschil al maken.
Er zijn vele maatregelen om betaalbaar te kunnen wonen, maar weinige ervan zijn structureel en blijvend. Dat maakt de zoektocht zeer frustrerend en mentaal belastend.
Volgende keer vertel ik je meer over onze bevindingen rond de thema's: schulden, inkomen en vrije tijd. Wordt vervolgd!