Verhalen in textiel

© Mieke Lockefeer

Tentoonstelling Mieke Lockefeer

Start zo 10 maart '24
9:00 - 13:00

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar CC Ter Vesten
Gravenplein 2
9120 Beveren-Waas

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Textiel is een materiaal dat bij iedere mens emoties en herinneringen oproept. Het geeft ons warmte, troost, bescherming, trots, schoonheid. Textiel, stof of doek spreekt waarschijnlijk krachtiger en directer tot ons dan de meeste andere materialen.

Het textielverhaal is er één van ongelofelijk veel arbeid, creativiteit, industrie en heeft een lange geschiedenis, bijna zo lang als die van de mens.

Wat vertelt textiel over ons, onze samenleving en onze geschiedenis?

Er zitten zoveel boeiende verhalen in textiel : verhalen van de makers, van de mensen die de textiel hebben gebruikt of gedragen, van de mensen die moeten werken met de huidige overschot en het textielafval. Vaak worden die menselijke verhalen genegeerd en de materialen ondergewaardeerd en afgedankt.


Mieke Lockefeer: Mijn werken zijn verhalen in textiel. Ik schuw de menselijke emoties niet en word hierin ondersteund door de materialen: textiel (voor het overgrote deel hergebruikt textiel), papier en natuurlijke materialen. Ik hou van de verweerde look van bijvoorbeeld een versleten tafelkleed. Het heeft zoveel geschiedenis en betekenis in zich : wie heeft het gebruikt, voor welk feest, of was het voor dagelijks gebruik en welke gesprekken zijn er rond de tafel gevoerd…? Zo wordt dat tafelkleed boeiend materiaal om te gebruiken in mijn werk. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor oude kledingstukken en woontextiel van familieleden. Maar ook papier, plastiek- en metaalafval, vondsten uit de natuur, gebruik ik.


Ik vind inspiratie in de Japanse principes van wabi-sabi, dat schoonheid vindt in het imperfecte en mottainai, wat betekent dat je iets opgebruikt tot het laatste stukje en draadje.

Ik bewonder ook de Japanse Boro techniek en de Kantha techniek uit Bangladesh, waarbij kleine stukjes katoen worden gebruikt om kleren te herstellen, zodat je een stof krijgt die uit veel lagen bestaat waarop intens geborduurd wordt.


Er is op de wereld zoveel inspiratie te vinden, niet in het minst in streken en tijden waar mensen het zonder onze tegenwoordige weelde moeten doen.

Graag wil ik een pleidooi houden voor het koesteren van je spullen, het herstellen, hergebruiken, opwaarderen van wat je je hebt aangeschaft. En bij uitbreiding voor het zelf maken van je spullen, dat brengt je dichter bij jezelf dan je voor mogelijk kunt houden!

Meedoen

Je moet niet op voorhand inschrijven, van harte welkom!

Sessies

 • zo 10 maart '24
  9:00 - 13:00
  CC Ter Vesten - CC Ter Vesten 1

Locatie(s)

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Mieke Lockefeer

Textielartieste
Meer over Mieke Lockefeer

In samenwerking met

 • Rode Kruis Opvangcentrum Beveren-Waas
 • CC Ter Vesten
 • Wereldraad Beveren
 • Dienst evenementen Gemeente Beveren
 • Cultuurbeleid Beveren

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Fair Fashion Feest Beveren