Rondleiding in het AfricaMuseum met nagesprek

© AfricaMuseum

Accent op het koloniaal verleden en racisme. Nagesprek met Nadia Nsayi.

Start za 1 juni '24
13:45 - 16:15

1 sessie

Prijs

Standaard: € 10
Alle tarieven

Waar AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Inschrijven voor deze activiteit is helaas niet meer mogelijk. Bekijk alternatieven

Rondleiding in het AfricaMuseum van Tervuren, met een accent op het koloniaal verleden en racisme, door Paul Vossen, auteur van Onze rijkdommen voor jullie beschaving. Nagesprek met Nadia Nsayi, politicoloog en auteur van Dochter van de dekolonisatie.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, of kortweg het AfricaMuseum, is de ideale plek om de rijke geschiedenis van Afrika in zich op te nemen.


Rondleiding met gids


Paul Vossen, auteur van onder andere Jullie rijkdommen voor onze beschaving, gidst je door het AfricaMuseum. We focussen op de zalen die gewijd zijn aan de Belgische koloniale geschiedenis in Centraal-Afrika: DR Congo, Rwanda en Burundi. Daarbij komen zeker aan bod: het verhaal van Patrice Lumumba, de oorlog in Oost-Congo, de Afrikaanse aanwezigheid in België en de problematiek van het teruggeven van erfgoed.


Aan de hand van voorbeelden uit de actualiteit reflecteert Paul Vossen over de impact van de kolonisatie op het heden. Hoe kunnen we anders aankijken tegen belangrijke maatschappelijke uitdagingen van vandaag, zoals diversiteit en dekolonisatie?


Nagesprek met Nadia Nsayi


Nadia Nsayi is politicologe en gespecialiseerd in Congo. Zij schreef het boek Dochter van de dekolonisatie. We eindigen de rondleiding met een kort nagesprek met Nadia.


OPGELET: Het toegangsticket is niet inbegrepen in de deelnameprijs. Jij koopt ter plaatse zelf een ticket, of je gebruikt je museumpas. Wij zorgen voor de gids.


Graag aanwezig zijn om 13u45, zodat we met zijn allen binnen zijn en klaar zijn voor de rondleiding die om 14u00 start.


Noodnummer de dag zelf: 0468 03 89 72.


Inschrijven is noodzakelijk.


PS Het AfricaMuseum ligt in een prachtig, groot park. Het is een aanrader om deze rondleiding in het museum te combineren met een picknick, een wandeling of fietstocht in dit mooie park van Tervuren.

Praktisch

OPGELET: Het toegangsticket is niet inbegrepen in de deelnameprijs. Jij koopt ter plaatse zelf een ticket, of je gebruikt je museumpas. Wij zorgen voor de gids.
Graag aanwezig zijn om 13u45, zodat we met zijn allen binnen zijn en klaar zijn voor de rondleiding die om 14u00 start. Noodnummer de dag zelf: 0468 11 40 52.

Sessies

 • za 1 juni '24
  13:45 - 16:15
  AfricaMuseum - Afrikamuseum

Locatie(s)

Prijs

 • Standaard
  € 10
 • Met korting
  € 5
  Wie heeft recht op de prijs met korting? * Mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds of OMNIO-statuut * Studenten (enkel geldig voor voltijdse studenten, ingeschreven voor een volledig leerplan) * Werkzoekenden Bezorg ons voor de start van de activiteit een bewijs van korting: het kleefbriefje van de mutualiteit, een kopie van je studentenkaart of een kopie van je stempelkaart.

Begeleiding

Nadia Nsayi

Hoe omgaan met ons koloniaal verleden? Waarom dekoloniseren? De Belgisch-Congolese politicologe…
Meer over Nadia Nsayi

In samenwerking met

 • Team Mondiaal Stad Sint-Niklaas