Lectrr: we mogen niks meer zeggen?!

© Degryse Steven

Over de grenzen van vrije meningsuiting, humor en censuur

Start do 17 november '22
19:30 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaard: € 5
Alle tarieven

Waar Odisee
Hospitaalstraat 23
9100 Sint-Niklaas

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Tien jaar lang al staat Lectrr elke dag in de krant. De cartoonist ontving stapels fanbrieven, maar ook dreigbrieven en riep de toorn van de Volksrepubliek China over zich af. Lectrr zag in al die jaren zowel zijn krant als de wereld rond zich veranderen. Eerst mocht je om alles lachen, daarna mocht er niks meer. Of was het andersom?

Tien jaar lang al staat Lectrr elke dag in de krant. De cartoonist ontving stapels fanbrieven, maar ook dreigbrieven, genoot de twijfelachtige eer een tijd lang politiebescherming te krijgen, en riep de toorn van de Volksrepubliek China over zich af. Lectrr zag in al die jaren zowel zijn krant als de wereld rond zich veranderen. Eerst mocht je om alles lachen, daarna mocht er niks meer. Of was het andersom?


Voor 'We mogen niks meer zeggen' zette hij zich aan het schrijven, en brengt hij verslag uit vanuit de loopgraven. Waar kun je nog mee lachen in een wereld waarin feiten er vaak niet meer toe doen, en waarin steeds meer mensen zich lijken terug te trekken in hun eigen gelijk, om uiteindelijk alleen nog zichzelf of gelijkgestemden te tolereren?


Kreeg hij zelf met censuur te maken? Mag hij met alles lachen? Of doet hij aan zelfcensuur? Te vuur en te zwaard verdedigt hij de vrije meningsuiting, maar hij stelt zich ook de vraag: is die absoluut? Mogen we inderdaad niks meer zeggen? Of juist wel?


Nadien nodigen we jou van harte uit op het Odisee Café om gezellig na te praten met een drankje.

Sessies

 • do 17 november '22
  19:30 - 22:00
  Odisee - Kaho

Locatie(s)

Prijs

 • Standaard
  € 5
 • Met korting
  € 0
  Wie heeft recht op de prijs met korting? * Mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds of OMNIO-statuut * Studenten (enkel geldig voor voltijdse studenten, ingeschreven voor een volledig leerplan) * Werkzoekenden Bezorg ons voor de start van de activiteit een bewijs van korting: het kleefbriefje van de mutualiteit, een kopie van je studentenkaart of een kopie van je stempelkaart.

Begeleiding

Steven Degryse (Lectrr)

Steven is huiscartoonist bij De Standaard, publiceert wereldwijd in tientallen tijdschriften en…
Meer over Steven Degryse (Lectrr)

In samenwerking met