Justine: vrouwelijke hulpverleners in de gevangenis

© Fred Klee

Muziektheater vol bemoedigende woorden

Start za 12 maart '22
19:30 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaard: € 12
Alle tarieven

Waar OC Boerenpoort
Sint-Elisabethstraat 31
9120 Melsele

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Justine is verpleegster in het gevang. Ze staat symbool voor alle vrouwelijke hulpverleners in de gevangenis: verpleegsters, dokters, cipiers, … Fred Klee en zijn muzikanten reconstrueren het waargebeurde en ontluisterende verhaal van Justine in een muzikale theatervoorstelling. Na de voorstelling volgt een nabespreking met Fred Klee, ex-gedetineerde, en Wim Adriaenssen, directeur van PI Beveren. Op het einde is er ruimte om vragen te stellen.

Muziektheater

Justine is verpleegster, in het gevang. Zij geeft eerste hulp aan moordenaars, dieven en verkrachters. Aspirine bij hoofdpijn. Methadon voor de verslaafden en houvast voor de verdwaalden. Justine is de moeder van velen, het maakt haar kwetsbaar en geliefd. Ook zo voor Fred Klee. Toen hij binnen ging, was zij de eerste die hij leerde kennen. Door de jaren heen krijgen ze een vertrouwensrelatie. Fred verlaat de gevangenis in 2007 en hoort niets meer van Justine, tot hij 11 jaar later de krant openslaat.


Fred Klee, ex-gedetineerde en bezieler van Radio Cachot, en zijn muzikanten reconstrueren het waargebeurde en ontluisterende verhaal van verpleegster Justine. Justine als symbool voor de vrouwelijke hulpverlener: verpleegsters, dokters, cipiers, … De theatervoorstelling Justine toont hoe waardevol en noodzakelijk hun job is, maar ook hoe deze hen erg kwetsbaar maakt voor de vele verloren, verdwaalde en vertroebelde zielen die de gevangenissen bevolken. Een pijnlijk relevant verhaal, gebracht door een krachtig jazzcombo dat je als een hartslag doorheen de donkere kamers van de menselijke ziel zal leiden.


Nabespreking met Fred Klee en Wim Adriaenssen

Na de voorstelling volgt een nabespreking met Fred Klee, ex-gedetineerde, en Wim Adriaenssen, gevangenisdirecteur in PI Beveren en docent strafrecht aan de Erasmushogeschool Brussel. De twee leerden elkaar kennen in PI Beveren en houden sindsdien nog steeds contact. Op het einde is er nog ruimte voor vragen.


Inschrijven

Inschrijven is noodzakelijk. Beschik je over een Reynaert-UiTPAS, neem dan contact op met tickets.tervesten@beveren.be, dan kan je deelnemen aan een kortingstarief.


EXPO detentie

Vanaf maandag 7 maart vindt in OC Boerenpoort een expo plaats rond het thema detentie. Verwacht je aan authentieke gevangenisspullen van Fred, briefverkeer tussen gedetineerden en vrije burgers, en kunstwerken die in februari gemaakt worden door gedetineerden van de gevangenis van Beveren en geïnteresseerde vrije burgers. Wil je jouw eigen werk ook zien schitteren? Schrijf je dan in voor de creaworkshops.


Project DIALOOG

Deze voorstelling kadert in het Vlaamse project DIALOOG. Hiermee streven we naar een solidaire samenleving die inzet op verbondenheid tussen mensen, én op het herstellen van intermenselijke relaties wanneer deze zijn verbroken door een conflict. Volg DIALOOG via www.dialoogherstel.org.

Sessies

 • za 12 maart '22
  19:30 - 22:00
  OC Boerenpoort - OC Boerenpoort

Locatie(s)

 • OC Boerenpoort Sint-Elisabethstraat 31
  9120 Melsele Toon op kaart

Prijs

 • Standaard
  € 12

Begeleiding

Fred Klee

muzikant en theatermaker
Meer over Fred Klee

In samenwerking met

 • Gevangenis Beveren-Waas

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Dialoog