Hoe actief zijn onze senioren?

© Canva

over sociale en maatschappelijke participatie van ouderen

Start do 24 november '22
19:30 - 21:30

1 sessie

Prijs

Standaard: € 11
Alle tarieven

Waar Avansa Waas-en-Dender vzw
Rode Kruisstraat 23
9100 Sint-Niklaas

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Senioren. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? Niet Jambers, maar de VUB deed er uitgebreid onderzoek naar. Je hoort er alles van.

Het aantal ouderen in onze samenleving neemt toe. Maar waar vinden we hen tegenwoordig? Zijn het lezers? Tuiniers? Of gaan ze liever wandelen of fietsen? Pikken ze regelmatig een filmpje mee of zijn het concertgangers? Gaan ze veel op restaurant? Misschien gecombineerd met een uitstap? Gaan ze naar het volwassenenonderwijs of zijn ze actief in het verenigingsleven. Zorgen ze voor hun kleinkinderen? Zijn zij actief in het vrijwilligerswerk, in het aanbieden van informele hulp, in de politiek? Kunnen zij voldoende digitaal mee om volwaardig deel te nemen aan de samenleving?


De Vrije Universiteit Brussel deed uitgebreid onderzoek naar de participatie van ouderen en brengt hierover verslag uit. Waarover gaat het als we spreken van maatschappelijke of van sociale participatie? Welke profielen van senioren zijn actief in welke middens? Welke senioren vallen uit de boot? En wat zijn dan de drempels die ze ervaren? Kunnen we die participatie van ouderen versterken? En hoe doen we dat dan wel?


Sarah Dury is Assistent Professor aan de VUB, Toon Vercauteren is doctorandus. Beiden zijn betrokken bij Belgian Ageing Studies.


Inschrijven is noodzakelijk.

Sessies

 • do 24 november '22
  19:30 - 21:30
  Avansa Waas-en-Dender vzw - Lokaal 2.1 (2de verdieping - rechterhoek)

Locatie(s)

 • Avansa Waas-en-Dender vzw Rode Kruisstraat 23
  9100 Sint-Niklaas Toon op kaart

Prijs

 • Standaard
  € 11
 • Met korting
  € 5,5
  Wie heeft recht op de prijs met korting? * Mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds of OMNIO-statuut * Studenten (enkel geldig voor voltijdse studenten, ingeschreven voor een volledig leerplan) * Werkzoekenden Bezorg ons voor de start van de activiteit een bewijs van korting: het kleefbriefje van de mutualiteit, een kopie van je studentenkaart of een kopie van je stempelkaart.

Begeleiding

Sarah Dury

Assistent Professor aan de VUB betrokken bij Belgian Ageing Studies
Meer over Sarah Dury

Toon Vercauteren

Toon Vercauteren is doctorandus aan de VUB betrokken bij Belgian Ageing Studies
Meer over Toon Vercauteren

In samenwerking met