CurieuzeNeuzen: wat vertelt uw tuin over droogte

© ©An Van Gijsegem

Stand van zaken burgeronderzoek

Start ma 15 november '21
20:00 - 22:00

1 sessie

Prijs

Free: € 0
Alle tarieven

Waar Avansa (Vormingplus) Waas-en-Dender vzw
Rode Kruisstraat 23
9100 Sint-Niklaas

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Je hebt het vast ook al gemerkt in je tuin. Met behulp van 5.000 meetpunten onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin hoe we beter kunnen omgaan met droge en warme zomers. We bekijken oplossingen om de droogte aan te pakken en de eerste resultaten van het onderzoek. Ook curieus? Schrijf je snel in. Ook online te volgen.

Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Onze zomers worden warmer en droger. Je hebt het vast ook al gemerkt in je tuin: er verschijnen dorre plekken in het gazon, tijdens een hittegolf verliezen de bomen vroegtijdig hun bladeren. Maar ook landbouwers en beheerders van natuurgebieden zien steeds meer de directe gevolgen van hitte en droogte.


Hoe zorgen we ervoor dat onze tuin een verkoelende plek blijft tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden, beter tegen de droogte? Met behulp van 5.000 burgerwetenschappers onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers.


Tijdens de lezing komt aan bod hoe we dit uitdagend wetenschappelijk probleem aanpakken en wat de eerste resultaten van het onderzoek over heel Vlaanderen en specifiek in de regio van Sint-Niklaas en Waas en Dender zijn. Te volgen in Avansa in Sint-Niklaas of online.


Wil je graag fysiek deelnemen? Dan is het noodzakelijk dat je inschrijft.

Wil je graag online volgen? Hou dan deze pagina in de gaten, de link zal hier ongeveer 1 week voor de start terug te vinden zijn.

Sessies

 • ma 15 november '21
  20:00 - 22:00
  Avansa (Vormingplus) Waas-en-Dender vzw - Bar - gelijkvloers

Locatie(s)

 • Avansa (Vormingplus) Waas-en-Dender vzw Rode Kruisstraat 23
  9100 Sint-Niklaas Toon op kaart

Prijs

 • Free
  € 0

Begeleiding

Stijn Van de Vondel

bioloog en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, onderzoeksgroep Ecosysteembeheer. Hij is mee…
Meer over Stijn Van de Vondel

In samenwerking met